Timpris som konsult

Vad skall jag fakturera per timma för att få önskad månadslön som konsult år 2022? Använd denna kalkylator för att enkelt räkna timpris som konsult:

Hur mycket fakturerar du per timma?

kr / timma exkl. moms.

Månadslön före skatt?

Fyll i vad du fakturerar per timma för att räkna ut din månadslön…

Ändra parametrar?
Se månadslön längre upp…

Bestäm timpris och få rätt konsultlön.

Att jobba som konsult och sätta rätt timpris kan vara lurigt. Det finns så otroligt många faktorer som spelar in och avgör vilket konsultarvode du kan sätta. Som en väldigt förenklad tumregel kan du tänka att du fakturerar önskad timlön x 1,5-2 (+ moms).

Följande faktorer måste tas hänsyn till när du sätter timpris som konsult för att få rätt månadslön

 • Bransch
  Avgör absolut vilket timpris du kan ta således också vilken lön du kan få ut som konsult.
 • Konkurrens
  Är det hård konkurrens inom din bransch eller är ditt kunnande unikt på något sätt? Har du lång erfarenhet? Är du snabb på det du gör?
 • Antal potentiella kunder
  Är efterfrågan stor inom det du gör?
 • Omkostnader
  Har du höga omkostnader MÅSTE du ta detta i beaktning när du sätter timpris som konsult.
 • Marknadsföring
  Når du ut till dina kunder på något sätt?
  Hur skall dom hitta till just dig?
  En proffsig reklamkampanj eller annons kan kosta en del men det kan ju också locka fler kunder och göra att du kan ta ett högre timpris.

Förbättringar?

Det finns många experter där ute och jag tar tacksamt emot förslag på ändringar och förbättringar på funktionen för uträkning av månadslön som konsult! Tack.

29 kommentarer

 1. På sidan där ni räknar på konsulters timpris finns ett fel. 1.000.000-100.000-120.00 är inte 880.000 som det står i ert räkneexempel utan 780.000 kr

   1. Hej Hassan,
    Om du tycker att något är felaktigt, dela med dig istället och var mer konstruktiv och pedagogisk istället.
    Det sättet att ge feedback leder ingenvart.
    hälsningar
    Rafael

 2. Varför används 35% av behållningen efter kostnader som sociala avgifter? Som jag förstått det så är lagstadgade sociala avgifter 31% av bruttolönen. Dvs om bruttolönen (som här är 320 000) så är de sociala avgifterna ca 100 000 och inte 273 000. Är det något jag missar?

   1. Exemplet är helt felaktigt.

    Bruttolönen blir 612 tkr / 1,31 = 467 tkr, vilket innebär ca 39 000 kr/månad.

     1. Om årslönen(Y) inklusive soc kostnader, som är 31,42%, är 612000 kronor beräknas bruttolönen (X) som

      X * 1,3142 = Y -> X = Y / 1,3142 -> X = 612000 / 1,3142 -> X = 465683 kr

      vilket innebär 38800 kronor i månadslön.

  1. Du har 31,92 i arbetsgivaravgift och sen räknar man 6-7 sjukfrånvaro och 12,5%, så lönekostnaden är ca 1,56 ggr bruttlönen. Nu är dessa uppställda separat.

 3. Klargörande: Lönen som står där 33150kr är det före skatt då så på den summan dras sen kommunalskatten tex 30% =23205kr efter skatt ?

 4. Lite avsättning till pension skulle kanske inte skada eller räknar alla konsulter med att jobba tills de stupar?

  1. Hej. I räkneexemplet ovan har vi avsatt 10% till pension.

   Skattemyndigheten skriver så här:
   Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

   1. Varför betala in pengar till pensionen då vi har skatter o avdrag som klart tydligt gör att du som pensionär betalar mera skatt då än som arbetare!
    Värre är att du som pensionssparare inte har någon kontroll över ditt pensionssparande utan det har pensionsfondbolaget.
    Att spara själv pengarna kan du använda detta till att lösa ut t.ex. lån för ditt bostad istället för att bli vräkt när du blir arbetslös en längre tid, du kan också ha råd att resa än att bara stanna hemma och göra ingenting.

    Detta är inte överkomplicerat så ett Excel ark vore enklare att man där anger vad man får för arvode och i ett annat ark skriver in när man kommer och går o då får rätt belopp varje månad, då kan man också räkna ut o skriva ut faktoror till uppdraggivaren och betala in till skatteverket o man sparar så mycket tid o energi på detta egentligen trivialt arbete.

 5. Tjänstepension räcker inte långt!
  Ska man leva drägligt som pensionär, så behövs större avsättning.
  Särskilt om man lever lite längre än 5 år på pensionen, för de flesta sjunker pensionen då. Dessutom försämras penningvärdet (normalt är det ju någon inflation), samtidigt som pensionen inte räknas upp i samma takt som prisstegringar och inflation.
  Pensionärer har också sämre beskattningsvillkor än lönetagare, vilket ju även enskilda företagare egentligen kan anses vara. Vill man sedan inte arbeta till uppåt 75, så ska man mycket noggrant fundera på hur mycket man ska avsätta till pensioneringen om man vill leva bra som pensionär, och samtidigt kunna unna sig hobbys, resor och tandläkarbesök mm.

 6. Kalkylen är fel. Det du kallar Årslön efter avdraget för tjänstepension är felaktigt. 612000 har företaget kvar innan lön betalas ut. När du betalar ut lön så dras sociala avgifterna extra på summan. Om du vill betala ut hela summan (612000) i lön så blir det 453 333 SEK (räknade på 35% i och med det är vad du använder i kalkylen) och därefter 158 666 SEK i sociala avgifter. Dvs en månadslön om 37 777 SEK brutto. :-)

 7. Full beläggning? Räkna inte med att debitera 2000 timmar, max 70% kan du räkna med men du får ofta vara nöjd med 50 %.
  Din administration, restid, sjuktid, uppdatering av kunskap, tidsglapp mellan uppdragen osv.

 8. Varför lägger man ut sånt här när man inte har en aning om vad man håller på med. Har varit egen i över 10 år och ser så många fel här att det inte ens är värt att kommentera. Ta bort skiten, läs på och gör om. Du lurar ju folk!

 9. Felen är redan kommenterade.

  Men det som sticker mest i ögonen är att du inte räknat ut de sociala omkostnaderna korrekt.
  Det ska vara bruttolönen (innan kommunalskatt) * 0,31

 10. Från måndag till torsdag jobbar jag 8 timmar/per dag och på fredagar jobbar jag 6/timmar. Jag får en timlön på 125 kr/per timme. Hur mycket blir det då om jag har jobbat två veckor? (jobbar inte lördag eller söndag. )

 11. Hej
  Jag har jobbat som anställd med månadslön 25500:-
  Nu är jag o arbetsgivare överens att jag fakturera till honom ( jag har enskild firma)
  Hur mycket per timme ska jag fakturera till honom?

  1. Jag har nu lagt till en funktion där du enkelt kan se hur mycket du bör fakturera per timma för att få din önskade månadslön. Mvh

   1. Tack för ett suveränt bra program. Ger ett bra riktvärde genom att lägga in olika alternativ i sökrutorna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *