Städpriser 2023

Man kan anlita städfirmor som sköter städningen både privat och till företag. Priserna för städhjälp 2023 varierar ganska kraftigt. I en större stad som exempelvis Stockholm eller Göteborg ligger priserna i dagsläget mellan 250-400 kr/timme inkl. moms.

Klicka här för bra erbjudanden på städning i hemmet (ny flik).

Städfirmorna har vanligtvis olika krav. Det kan vara t.ex:

 • Ett minimum på 3 timmar per tillfälle.
 • Krav på att du måste teckna ett abonnemang som löper.
 • De tar 100-200 kr i s.k. framkörningsavgift.
 • En startavgift på upp till 1000 kr förekommer.

Så förutom vad städfirman tar betalt per timme så måste man även räkna med dessa ev. tilläggsavgifter.

Så här kan städningen fungera

Du ringer till städfirman och berättar vad du behöver hjälp med, var du bor samt när och hur ofta du vill ha städningen gjord. Under en första provstädning går du och städaren igenom allt som skall göras och vad som skall prioriteras. Städaren utför arbetet och tillsammans ser ni hur lång tid städningen tar. Tiden ligger sedan till grund för den löpande städning som därefter utförs av samma städare enligt det schema du vill.

Städhjälp priser per m2 (kvm)

Det finns även städfirmor som tar betalt per kvadratmeter. Vanligtvis är det så att desto mindre yta städningen innefattar desto högre priser per kvadratmeter. Prisexempel (Lenas städ i Hässleholm):

 • 0-50 kvm – 60 kr/kvm
 • 51-90 kvm – 55 kr/kvm
 • 91-15 kvm – 50 kr/kvm

Billigare med RUT-avdrag

Du som kund betalar endast 50% av arbetskostnaden, tack vare RUT-avdraget, för ”HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER”.

RUT-avdraget fungerar ungefär på samma sätt som ROT-avdraget.

Så här skriver skatteverket om RUT:

Så fungerar rutavdraget

När du anlitar ett företag för rutarbete kan du få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rutavdrag åt dig. Här kan du läsa om hur rutavdraget fungerar. Läs mer.

41 kommentarer

 1. Du skojar? 35kr har ni barnarbetare som får en dumleklubba och 5kr för de varit duktiga..

 2. Tycker absolut att ni borde ta med priser för kollektivt anställda, det är allt för många som erbjuds undermåliga villkor i städbranschen. Jag vill tro att de flesta i alla fall vill kunna se vad en lokalvårdare bör få ut i lön i enlighet med kollektivavtal.

  Det är helt klart så att de är en av de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden, därför borde ni tagit med löner/kostnader i enlighet med kollektivavtal.

 3. Hej, Jag bedriver CSA Flyttstäd AB i Kronobergs län. Här ser man tydligt att ca 35-40 % av företagen som erbjuder städtjänster bedriver svart verksamhet, Enbart i Växjö kommun finns i dagsläget ca 68 registrerade städföretag. Priser utannonseras från 18:- kvm vid flyttstäd. Hem och kontorsstädning från 99:-/tim. Dessa förstör för hela marknaden och dessvärre väljer allt för många kunder, både privat och företag att stödja detta. Vi som är seriösa vill hålla upp priserna och få bort dessa oseriösa aktörer, vilket verkar hopplöst. Jag blev uppringd av ett företag som förmedlar tjänster, som informerade om att det finns ett antal företag som är desperata att byta leverantörer då dem slarvar, stjäl, missköter tider mm. Men dem är billiga! Man får ju som regel vad man betalar för.
  Vi är ett mindre familjeföretag med otroligt bra referenser, Vi tar 400:- inkl moms för företagsstädning (kontor) + eventuellt förbrukningsmaterial. Sedan ligger vi på 36:-/kvm för flyttstäd och hemstädning tar vi 220:-/ timme. (Priser efter rut) Men vi har sedan 2020 våren fått höra att vi är alldeles för dyra ? Alltså verkar det som skatteverkets satsning på revisioner 2018 – 2021 i branchen inte gett effekt. De som blivit stängda eller fått böter har ju dagen efter kört på som vanligt med kusinen, annan släkting eller sin fru som styrelse :(
  Detta drabbar alla seriösa.

 4. Behöver en större städning de 2 första gångerna, där efter vanlig veckostädninh varannan vecka.( ev varje vecka)

 5. Hej.

  Vårt företag heter Gnistra Städ Säkerhetsstädning och vi arbetar med städning av utrymmen med höga krav på säkerhetet. Ni finner vår hemsida här:

  https://gnistrastad.se

  Våra timpriser startar på 300 kr per timme dagtid och 350 kr per timme kvällstid. Vi gör många saker för att hålla högsta säkerhetsnivå på samtliga delar i vår verksamhet. Jag kan bara hålla med ovanstående att man får vad man betalar för.

  David Pilbäck, VD
  Gnistra Städ AB

 6. Hej!
  Ny i branchen att fakturera. Har fått en förfrågan om städ på en skola.
  Undrar vad jag ska lämna för kostnadsförslag? Vet ej än om det är på timmar eller någon sorts helhet.
  Någon som vet vad det kan ligga på?

 7. Jag har anlitat flera städföretag genom åren med varierande resultat och jag har insett att du får vad du betalar för. Mindre företag med lockpriser (120 kr/tim) kan inte behålla personalen eftersom lönerna är lägre än genomsnittet. Man kan ha tur och få en städerska som tar sitt jobb på allvar men när hon slutar eller är ledig har företaget oftast inget bra alternativ att erbjuda. De senaste åren har jag anlitat assista.se. De är relativt billiga och har kollektivavtal och fullständiga garantier. Jag har en ordinarie städerska som kommer på klockslaget varannan vecka och är hon borta blir jag alltid meddelad om att det kommer en vikarie. Blir något fel har jag alltid fått kompensation av företaget. Jag vet att att det måste finnas utrymme för extra kostnader utöver lön för att man ska få en tjänst som håller i längden. Anlitar man för billiga företag får man vad man betalar för.

  1. Tack Sara Sandström för ditt ärliga uttalande, jag har varit förbannad och arg för de oseriösa aktörer som finns på marknaden . Jag har ringt flertal gånger både till Skatteverket och Svensk näringsliv ( Almega) och det händer ingenting vi företagare måste gå ihop och stänga ute svartjobbarna

 8. Tanto hemstäd i Stockholm har ett timpris på 99:-/timme efter RUT, jag har anlitat dem i ca 6 månader. Får 4 timmars städning för 396kr/vecka. Bästa städfirma jag haft, har även pratat med tjejen som är hemma hos oss. Hon har vart på andra bolag innan och kommer inte byta tillbaka. Visst 99kr är inte deras ordinarepris men har du väl fått det så rullar det på. Kolla själva om ni inte tror mig http://www.tantohemstad.se

  1. Billigt, men det första som slår mig är:
   Vad tjänar de som jobbar hos företaget?
   Meningen är ju att timpriset ska täcka moms, deras löner, sociala avgifter, milersättning och helst ge en liten vinst också.
   De 198 kr som är grundpriset ger städaren max 90 kr/tim och det är åt helsike för lite.

 9. En annan fråga! Om det står ex 200kr/h efter Rut och så kommer städfirman med 3 man och för ett jobb på 5h är. Kan verkligen konsumenten få sätt om han/hon endast vill betala 1000kr? Eller tror K verkligen att två av dem jobbar gratis.?

  1. Förhoppningsvis så står det någonstans att 200kr/h är per person. Gör det inte det så kan man ju tolka prissättningen lite olika. Vet inte riktigt hur man går vidare med detta. Någon som vet?

  2. Jag hade förutsatt att de utför ett arbete som hade tagit 1 person 5 timmar på ca 1 tim och 40 minuter tillsammans.

 10. Nystartad städföretag i Stockholm/Västerås. CleanaStäd
  Hej på er alla! Jag har läst lite av det ni har delat med er angående priser osv. Jag och min fru har nu startat ett städföretag där vi riktar in oss på företagsstädning som restauranger, butiker och kontorer främst. Vi har tänkt att erbjuda ett fast pris till de som anlitar oss på CleanaStäd. Vi kommer att erbjuda städning till mindre pris än vad de betalar i nuläget. CleanaStäd använder endast miljövänliga produkter vid städning. CleanaStäd erbjuder alltså städning under marknadspris. Vi städar vid behov, enstaka dagar, flera dagar i veckan eller kontinuerlig. Eftersom vi (jag och min fru) kommer göra jobbet själva kan vi garantera en så bra städning som företagen önskar sig. Fördelen med att vi själva utför jobben är att vi har lagt väldigt mycket tid, energi och pengar på vårt företag därför kommer inte att ge utrymme för misstag och annat missnöje hos våra kunder. Ert företag förblir renare och fräschare med vår hjälp på CleanaStäd.

 11. Jo, Ren Stad Stockholm verkade finnas kvar.
  Mitt syfte är inte specifikt riktat mot företaget, jag riktar mig mot alla företag som gör på det här sättet, dem som drar ner dem seriösa städföretagen.

  Det är moraliskt fel för dem som köper dessa tjänster till ett väldigt billigt pris. Jag har arbetat tidigare inom städbranschen och vissa firmor är verkligen helt obrydda om personalen, dem behandlas på dåligt sätt. Dem har ”låg status” så det är OK att klanka ner på dem. Dynamiken mellan chefer och städpersonal är inte OK.

  Mitt sätt och se saker och ting är ungefär på detta sätt. Om man går in i en butik och ska köpa ett mjölkpaket, där är det inga som helst problem om jag jagar efter bästa pris – ett mjölkpaket är ett mjölkpaket. Om den kostar 15 kr på ett dyrare ställe och 10 kr på ett annat ställe har jag gjort en besparing.
  Skillnaden mellan produkt och tjänst är väldigt stora.
  En tjänst tycker jag är OK om den är lite dyrare än snittet – Om det naturligtvis märks att allting sköts på ett rätt och schysst sätt.

  Man vill inte bygga om huset till billigaste pris, det är helt logiskt. Detsamma gäller vilket serviceföretag som helst. Man vill inte släppa in ett städföretag med billigt pris där du har dina personliga tillhörigheter, och med största sannolikhet ingen försäkring eller garantier gentemot kund eller personal.

  1. Ren Städ finns kvar och enligt Alla bolag är det alltså en enkild firma och baserad på deras momsredovisning har dom (hon) en omsättning på 3-500K inkl. moms.

   Om vi avrundar och säger att omsättningen är 400K. – 20% moms = 320 000 Netto

   Tar vi sedan bort skatt på ca 50% = 160 000

   Delar vi sedan 160 000 på 12 månader blir det 13 333 kr som denna personen har i lön varje månad. Sen får vi räkna med ev. personal, bil/slitage, bensin/disel, försäkringar, ev. reklam.

   Ja. Kanske 8 000 har denna personen i fickan per månad? Eller så vet hon något vi andra inte vet? =P

 12. Som man misstänkte, Renstad Stockholm verkar inte finnas längre. Längre än ett stup mot konkurs kunde förutspås för ett X antal år sedan.

  Många firmor anställer från utlandet, men visst, arbetsgivaravgiften betalas ej men man måste tänka att det tillkommer moms på den timkostnaden som faktureras från firman från utlandet, exempelvis 130 kr exkl.moms (162,50 kr inkl.moms).
  Det är naturligtvis en mindre kostnad men då får man räkna med att personalen inte kan svenska, det kommer förmodligen förkomma en massa olika personer då man oftast vill ha en och samma person som utför städningen, dem har inte samma förutsättningar i Sverige som i sitt eget hemland vad gäller utbildning osv.

  En städfirma måste drivas väldigt organiserat med strukturer och erbjuda språk till personal där dem kan utvecklas och känna sig prioriterade och delaktiga. Det är en väldigt tuff bransch där väldigt få klarar sig, men det är mycket pga. detta, ”kör billigt pris”, ”behandlar personal dåligt”, ”ingen struktur”, ”kvalitet kostar pengar” osv.

  Ska man öppna ett företag (speciellt en städfirma), öppna inte ett företag utan ett kapital och investera i bra utrustning och redskap, bilar som håller med en bra image gentemot kund, visitkort, broschyrer, reklamblad, ett bra domännamn, fin presentation med prislistor, arbetsbeskrivningar m.m.
  Finns inte det INNAN man öppnar eget, då kan man lika gärna kasta pengarna i sjön, eller kämpa ett X antal år tills det börjar gå runt.

  Prova vara en kund innan du startar eget, prova göra en bokning, hur orderhanteringen ska skötas och hur hanteringen ska skötas efter ”första städningen/besöket”, återkommande återkoppling, nyhetsbrev för att skapa en slags relation till kunden. Skapa mallar med text hur processen ska skötas från kundens välkomnande, skapa relation och även vid avslut med kunder (att det sköts på ett fint sätt).

  Det är mycket procedurer bakom allt med att vinna en kund som också kostar en del pengar.

  Jag tycker även att abonnemangsstädning är bra då det även skapar trygghet för personalen. Det vore inte så roligt för personalen att veta att ena dagen har dem arbete och nästa dag kan det vara slut. Uppsägningstid på 1 månad för kund är perfekt då det även är 1 månads uppsägningstid för personal.

  1. Ren Stad Lokalvård Stockholm verkar finnas. Det är en enskild firma. Priserna måste dock rimligtvis vara efter RUT-avdrag, men det framgår inte av hemsidan. Jag har skrivit till vederbörande och bett henne förtydliga detta.
   För enkelt abonnemang tar vederbörande 129:-/timme. Om hon har någon anställd för detta jobb kan hon betala en lön på max 157:-/timme om hon betalar arbetsgivaravgift. Men då får hon inte ett öre över till annat.

 13. Dem som tar under 250 kr inkl moms exkl. Rut är dem som suger ur statens — skattebetalares pengar på ulika bidrag och betalar arbetare ca 40-50 kr per Tim svart punkt. Dem som tar under 300 är dem som har kontraktet i stora bolaget och det är pengar at företag lever utan vinst bara för arbetarnas lön och andra kostnader. Alla borde fundera på detta innan man anlitar en städare . Helt ok och frisk pris för hem städ är 350-390 kr Tim inkl moms . Bror på hur många timmar man jobbar hus en kund per månad och hur lång kund bor.
  Mvh eget företagare.

 14. Om en städfirma tar under 400 kronor i timmen så är det ingen seriös firma. Det betalar definitivt inte några löner enligt kollektivavtal. Och det konkurrerar inte heller på samma villkor som seriösa firmor.

 15. Nacka Service driver en verksamhet fullt av spännande uppdrag, allt från mindre kontorsstädning till stora och krävande flyttstädningar. Ingen dag är sig lik den andra. Idag finns det många olika serviceföretag men det vi har lärt oss under åren i branschen är att vara lyhörd utifrån kundens behov och leverera det man har lovat.

  Vår vision är att alla ska trivas och vara engagerade på jobbet, för då vet vi att vi utför ett bra jobb. Resultatet är återkommande nöjda kunder.

 16. Förstår inte heller hur företag med så låga priser går runt. Jag tar 400kr/h ink moms före rut. Bor i en liten by och ingen har ifrågasatt priset. Med de priset så är det endå ingen jätte ”lön” jag kan ta ut. Bokföring, bankkonto, försäkringar, pension, semester, material osv äter upp en stor del av vinsten. Jag skulle aldrig anlita ett bolag som låg runt 100-lappen. Känns oseriöst.

  1. Ha ha om man betalar 400kr/h för städning är man fett lurad, det är ju för sjutton samma timpenning som för en hantverkare med utbildning osv.

   1. Så du menar att det inte är lika mycket värt att en utbildad person städar undan din skit som när en hantverkare utför ett jobb?

   2. Ha ha – du är ju fett korkad:-) Om man inte betalar 400 kr för utbildad städpersonal, är man supeblåst – i huset. Vill du hamna där Grekland är?

    1. Skrämmande att du kallar folk för superblåst …. En lokalvårdare har oftast också genomgått utbildningar och utför ett oftast slitsammare arbete än t.ex en målare. Branschen behöver generellt höja timpriserna då det är svårt att få en lönsamhet när vissa bolag pressar ner priserna med inhyrd personal från utlandet eller har personal med bidrag som inte kostar företaget så mkt.

   3. ”samma timpenning som en hantverkare” ursäkta men detta uttrycket låter förnedrande. En städares arbeta är lika tung och seriöst som andra hantverksarbetares jobb.

   4. Timpriser som hantverkare har är långt ifrån hela sanningen
    Den stora delen av lönen till hentverkare kommer från materialpåslag.
    Ex elfirmor säljer kablar med påslag på ibland 1000% (skojar inte)
    Elfirmorna har ca 90% rabatt på listpris på kablar.
    Större firmor har ännu större rabatter.
    Därför kan hanteverkarens timlös ligga relativt lågt (dock inte 400 snarare 500-550kr/h i Sthlm)

 17. Mindre firmor kan gå ner i pris speciellt om man inte har anställda eller om man inte har sociala avgifter till anställd därför alla eller de flesta anställer personal från utlandet då behöver man inte betala arbetsgivaravgift så som jag känner till de. Men jag har lärt mig att man alltid ska gånga timlönen gånger 3.

  1. 99?!! 198 före ROT/tim för målningsarbete??! Ex moms blir 158kr!!! Bettalar du lönner? Har du bilar? Skatt? Försäkring? Annonsering? Fora? Kollektivavtal????

 18. Hej Ren Stad Stockholm,

  Det är verkligen synd att ni tar så låga timpriser, det är inte rimligt.
  En städares timlön är i snitt 120-125 kr/tim inklusive sociala avgifter (x 1,7), totalt 200-210 kr. Detta leder inte till goda arbetsförhållanden och slår ut seriösa städfirmor.

  Även om ni är seriösa eller ej måste ni tänka långsiktigt. Om ni växer i framtiden och börjar anställa så kommer era anställda äta upp er vinst på den låga timkostnaden, och höjer ni era priser över det dubbla så kommer ni helt enkelt tappa kunder, om ni chockhöjer era priser så kommer dem blir skrämda.

  Det allra bästa är att ta högre priser, få kunden att betala och satsa på hög service. Hellre kvalitet än kvantitet.
  Får ni många kunder på en låg timkostnad kommer även problem uppstå och städfirman blir inte lönsam i längden. Detta är endast goda råd till er. Städpersonal utses som ett professionellt yrke och inte som förr i tiden, vill man att ett proffs ska komma så får man helt enkelt betala.

  MVH ET

  1. Då ger ni inte era anställda någon avtalsenlig lön. En vanlig städare från Sverige kostar ca 236 kronor per timme inkl moms med lön och sociala avgifter. Då är inte vinst till firman eller material inräknat. Låter ej seriöst.

   Avtalsenlig minstalön: 122kr
   + semesterersättning 16Kr
   Arbetsgivaravgift 43Kr
   Fora avtalsförsäkringar 8Kr
   Sedan moms på detta. 47Kr
   = 236 Kr i timmen, Då är ingen vinst till firman inräknad. Ni gör förlust varje timma som ni jobbar.
   Låter detta seriöst?
   Med vänlig hälsning
   Nicklas

   1. Hej,
    Vill tillägga att nödvändiga kostnader utöver lönekostnaderna som hänvisas till:
    Redskap typ dammsugare etc
    Tvättmedel
    Resekostnader ev bil, busskort
    Företagsförsäkring
    Hyra kontorslokal, personallokaler
    Kommunikation, telefon
    Kontorsmaskiner och material
    Arbetsledning
    Bokföring
    Ev revisor
    Etc etc

  2. Får ni subventioner från Arbetsförmedlingen dvs. svenska folkets skattepengar för att kunna erbjuda städning för 90 kr per timma? Det finns inte en chans annars att ni kan erbjuda så låga priser då enligt kollektivavtal så ligger en städares dagliga lön på ca 134 kr timma!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *