Timpriser för hantverkare

Oftast när man anlitar en hantverkare kommer man överens om ett timpris. När arbetet är klart anger hantverkaren hur många timmar han lagt ner på jobbet och priset för jobbet blir efter detta.

Som ni själva förstår kan det lätt bli fler timmar än man tänkt från början och priset kan lätt springa iväg. Man kan i regel sätta upp ett maxtak för vad arbetet kommer att kosta på förhand. Viktigt att tänka på är att enligt konsumentköplagen får beloppet överstigas med 15%hantverkarens eget bevåg men då måste dessa extra kostnader specificeras på fakturan. Vissa jobb kan dock vara väldigt svåra att beräkna exakt på förhand och då kan det hända att hantverkaren kräver ett större spelrum än 15% avvikelse på priset men då måste det göras upp innan.

Timpriset för hantverkare varierar kraftigt, beroende på olika faktorer, men ett belopp att komma ihåg är 400-500 kr / timme + moms är ganska vanligt att det kostar att anlita en hantverkare. Ofta kan man som kund förhandla en hel del vad gäller priset så det lönar sig ofta att kolla med olika byggfirmor och hantverkare.

Timpris för olika hantverkare

Det är mycket svårt att generellt säga vad olika hantverkare tar betalt per timme. Det beror på en mängd olika faktorer. Det är ganska stor skillnad beroende på var i landet du bor. Hantverkare i storstäder är i regel dyrare än hantverkare i mindre städer. Hantverkare i Stockholm och Göteborg tar mer betalt en hantverkare i Skellefteå och Mora. Storleken på projektet är också en avgörande faktor. Desto större omfattning det är på arbetet desto större chans är det att du kan förhandla dig till ett billigare timpris.

Lista på olika hantverkare

Läs mer om priserna för resp. hantverkare.

Minska kostnaden med ROT-avdrag

Kom ihåg att du nästan kan halvera din kostnad för en hantverkare med hjälp av ROT-avdrag. Avdraget gäller för arbeten t.o.m. 50 000 kr. ROT-avdraget innebär att kostnaden för arbetet halveras upp till 50 000 kr per person och år. Det gäller inte materialkostnad eller reseersättning m.m.

Timpris för takläggare

Söker du billiga takläggare?

Vad kostar en takläggare per timma?

Takläggare är en av de dyrare hantverksgrupperna men det finns dyrare eller billigare takläggare. Vad har då takläggare för timpris?

  • Kostnad för en takläggare brukar ligga mellan 450-650 kr/timme + moms.

ROT-avdrag

Kom ihåg att du nästan kan minska din kostnad för en takläggare med hjälp av ROT-avdrag. Avdraget gäller för arbeten t.o.m. 50 000 kr.

Övriga hantverkare

Här kan du läsa om timpriser för andra hantverkare.